Waar wij vroeger met elkaar leefden in een verzorgingsstaat, en waar de overheid zorgdraagt voor welvaart en welzijn voor alle burgers in de samenleving, is dat al jaren in verandering.
De wet -en regelgeving vanuit het Rijk is continu in beweging. Het gaat soms om de kostenbeheersing of kwaliteitsverbetering wat continu zorgt voor veranderingen. Hieronder een aantal actuele veranderingen:
- Het ‘gezond en actief leven akkoord’ (GALA).
- Het ‘integraal zorg akkoord’ (IZA).
- De ‘hervormingsagenda jeugd’.
- Het ‘toekomstscenario kind en gezinsbescherming’.
- De verbetering en vernieuwing van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
- Het instellen van de menselijke maat binnen de Participatiewet.
- Het breed offensief ter verbetering van de arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking.
- De transformatie van sociale ontwikkelbedrijven.
- De Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (WAMS).
De jaarlijkse uitvoeringsagenda beschrijft de manier waarop het komende jaar uitvoering wordt geven aan de maatschappelijke visie. Deze uitvoeringsagenda maakt de ambities concreet en geeft houvast voor het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten in het sociaal domein. Het is nadrukkelijk geen blauwdruk met specifieke activiteiten per beleidsterrein per jaar. Met deze uitvoeringsagenda is gekozen voor een actiegerichte aanpak. Hierin wordt proactief en met focus sturing gegeven aan het realiseren van de inhoudelijke doelstellingen en de strategische opgave binnen de veranderende context van het sociaal domein.
Opvang van vluchtelingen en statushouders
De gemeente is verantwoordelijk voor het opvangen van vluchtelingen. Zowel ontheemden uit Oekraïne als asielzoekers. We hebben momenteel in totaal 6 locaties waar wij deze vluchtelingen opvangen.
Uitgangspunt van de Drentse aanpak is dat iedere gemeente bijdraagt aan de opvang- en huisvestingsopgaven, maar niet iedereen hoeft alles conform de vooraf aangegeven taakstelling c.q. opgave te doen. We kunnen onderling opgaven uitruilen. Met dit gegeven in het achterhoofd is de inbreng van de individuele gemeenten afgezet tegen de verschillende regionale opgaven. De tekorten en eventuele over-aanmeldingen zijn in beeld gebracht en op basis daarvan hebben we in Westerveld voor 2024 de puzzel gelegd en hebben we voor 2025 nog een opgave die we eerst tijdelijk zullen invullen en daarna semi-permanent.
In het kader van de Spreidingswet moeten we in 2024 109 asielzoekers opvangen en dat is voor 2025 verhoogd naar 119. Met de twee huidige opvanglocaties voldoen we met 190 bedden ruimschoots aan de taakstelling. Beide locaties zijn verlengd tot maart 2030.