Vitale vakantieparken
Vakantieparken vormen een belangrijk en groot deel van de toeristische sector. Omdat het belangrijk is dat Westerveld een gezonde en vitale toeristische sector heeft, is het programma Vitale Vakantieparken in 2017 gestart. We zijn trots op onze ondernemers en willen verbindend en faciliterend zijn om een goed ondernemersklimaat te realiseren. We gaan met ondernemers in gesprek, waarbij onder andere gesproken wordt over innovatie en duurzaamheid. Met ondernemend Westerveld en Gebiedspromotie Zuidwest Drenthe organiseren we bijeenkomsten en presentaties. Duurzame bedrijvigheid en onze agrarische identiteit zijn belangrijk. Wij streven naar evenwicht tussen landbouw, wonen, (vrijetijds)economie, recreatie en natuur.
We denken proactief mee met de ondernemers en gaan met hen in gesprek over de grote opgaven en uitdagingen die er zijn. We zoeken verbinding met regionale netwerken en zetten vol in op samenwerking met Regio Zwolle, zodat we onze brede welvaart behouden en versterken. Met de lopende Regio Deal ligt de focus op de Versnellingshoeve ’t Kiemt, de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe en stimuleren we de eerste aanzet tot het project ‘groen eten uit Westerveld’.
De aanpassing van de Johannes Post Kazerne biedt kansen voor gebiedsontwikkeling en het lokaal ondernemerschap. Onze lijntjes met defensie zijn kort. Defensie is bezig met de planuitwerking. Wij zijn nauw betrokken en onderzoeken de impact op bijvoorbeeld verkeerstromen.
In Zuidwest-Drenthe is in 2024 de samenwerking op het gebied van toeristische promotie tussen de gemeenten Meppel, Hoogeveen, De Wolden en Westerveld in gang gezet. Voor de periode 2024 – 2028 is een nieuw stichtingsbestuur gevormd, met ondernemers, die het doel hebben de samenwerking met stakeholders, en de zichtbaarheid in de toeristische regio voor inwoners en bezoekers te versterken.
In 2025 ronden we de Regiodeal ‘duurzame groei toerisme in de gemeente Westerveld’ af. In het programma zetten we in op het spreiden en verleiden van toeristen, gastheerschap en versterken dagrecreatie, het verbinden van dorpen met de Nationale Parken en de aanbodontwikkeling en promotie van de Koloniën van Weldadigheid. Het evaluatierapport volgt in het najaar van 2025.
We starten in 2025 met de uitgifte van bedrijfskavels (totaal circa 15.000 m2) voor het bedrijventerrein Oeveraseweg in Havelte. We werken aan een verbetering van ondernemersdienstverlening. Dit doen we samen in de regio Zwolle, met IBDO (Ik Ben Drents Ondernemer), en Kennispoort. Daarnaast onderzoeken we ook de leegstand onder retailbedrijven en andere bedrijfsgebouwen, en bereiden we nieuw economisch beleid voor.
De gastvrijheidssector heeft te maken met grote veranderingen. Het gaat om trends en ontwikkelingen op meerdere vlakken, zowel binnen als buiten de sector. Deze ontwikkelingen vragen om extra inzet, vaak integraal beleid, intensieve samenwerking en nieuwe businessmodellen. Om hiermee aan de slag te gaan is sector overstijgende samenwerking essentieel. Met de lopende Regio Deal Regio Zwolle (toerisme) zetten we in op ‘duurzame groei van toerisme in de gemeente Westerveld’.
Vitale vakantieparken
Vakantieparken vormen een belangrijk en groot deel van de toeristische sector. Omdat het belangrijk is dat Westerveld een gezonde en vitale toeristische sector heeft, is het programma Vitale Vakantieparken in 2017 gestart.
Met de ‘aanpak Vitale Vakantieparken Drenthe 2018-2024’ zijn ondernemers uit de sector, eigenaren (VvE’s), RECRON, Recreatieschap, álle Drentse gemeenten en provincie, samen gaan werken. In een uitvoeringsgerichte aanpak is een daadkrachtige impuls gegeven aan de kwaliteit van de vakantieparken en de vitalisering van de sector. Het programma VVP bestaat nu (2024) uit de programmalijnen ‘Drentse uitblinkers’, revitaliseren, transformatie, preventie en aanpak criminaliteit en sociaal-maatschappelijke problematiek (project Naober Drenthe). Met ‘Drentse uitblinkers’ wordt een brede groep ondernemers uit het middensegment ondersteund in de verdere ontwikkeling van hun vakantiepark.
In 2024 heeft een evaluatie van het programma VVP plaatsgevonden. De aanbevelingen uit het evaluatierapport zijn verwerkt in het Drentse plan van aanpak om het programma te verlengen voor de periode 2025 tot en met 2027.