Inleiding Kadernota

Leeswijzer

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Binnen de gewijzigde P&C cyclus is de Kadernota het startpunt van een nieuwe begrotingscyclus. De Kadernota heeft betrekking op het begrotingsjaar 2025 en meerjarenraming 2026 tot en met 2028 en is bedoeld om perspectief en kaderstelling te bieden voor de begroting.

Bij de behandeling van de Kadernota in de raad vinden de algemene beschouwingen plaats die richting geven aan het beleid. 

Bij de gemeente Westerveld proberen we in de Kadernota zoveel mogelijk voor te sorteren op de Begroting 2025. Dat betekent dat we de volgende onderwerpen in de Kadernota uitwerken:

• Verwachtingen voor komend jaar (o.a. inflatie en cao ontwikkeling);
• Ontwikkeling kosten gemeenschappelijke regelingen en lokale lasten (heffingen);
• Actuele thema’s en dilemma’s;
• Nieuwe beleidsvoornemens (acties).

Nieuw in deze Kadernota is dat we per programma een inhoudelijke toelichting hebben gegeven op de taakvelden, zodat belanghebbenden op hoofdlijnen weten welke kosten en opbrengsten onder welk taakveld vallen. Ook hebben we minder acties benoemd dan in voorgaande jaren. Doel van de P&C documenten is namelijk om op hoofdlijnen te rapporteren. De benoemde acties zijn gericht op nieuw beleid en nieuwe ontwikkelingen. Deze acties worden overgenomen in de Begroting 2025. Na vaststelling van de Kadernota voegen we  in de Begroting 2025 geen nieuwe acties meer toe.

Tot slot presenteren we in een bijlage op deze Kadernota de uitwerking van Plan B. Het college presenteert een scenario om te komen tot een sluitende begroting voor de jaren 2025 en 2026.  In de totstandkoming van dit scenario is de raad betrokken. Het voorstel is om de financiële oplossingsrichtingen, voor zover het nodig is om tot een sluitende begroting  voor de jaren 2025 en 2026 te komen, in de Begroting 2025 te verwerken. 

Voorwoord College

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

Voor u ligt de Kadernota 2025. Voor de gemeente Westerveld is deze Kadernota van groot belang omdat we hierin de belangrijkste beleidskaders voor de komende periode beschrijven. Als college nemen wij u mee in aantal grote thema’s die komende jaren actueel zijn. 

Het jaar 2025 is het laatste volledige jaar van de huidige bestuursperiode. Daarom zal de focus in dit jaar liggen op het afronden van de openstaande doelen uit het coalitieakkoord. Deze doelen zijn in de Kadernota vertaald naar acties.

Onlangs heeft het college de zogenaamde mid-term review opgesteld. Hierin staan wij halverwege deze collegeperiode stil bij de afgelopen twee jaar en kijken we vooruit naar de komende twee jaar. Die vooruitblik hangt uiteraard samen met de acties in deze Kadernota. Hieronder worden er een aantal genoemd. 

In 2025 vullen we de participatieverordening aan met de hoofdstukken dorps- en kernendemocratie. Wij zien hier een rol voor het dorpenoverleg.

Op het gebied van veiligheid is de nieuwbouw van de kazerne in Havelte gereed.

Vanuit de visie op maatschappelijk vastgoed is de basis gelegd voor de toekomst van de voorzieningen in Vledder, waaronder de toekomstbestendigheid van sporthal De Spronk.
Binnen het sociaal domein spelen een aantal grote ontwikkelingen. Via het Programma ‘Participatiewet in Balans’ worden per 1 januari 2025 een aantal wijzigingen van de Participatiewet ingevoerd, met meer aandacht voor de ‘menselijke maat’. Via uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd wordt onder meer gewerkt aan versterking van de kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp en de betaalbaarheid van de jeugdhulp.

Tenslotte noemen we de transformatie van deelgebied 2 in Park Hesselte van recreatie naar woonbestemming in 2025. En we blijven vol verder werken aan de realisatie van woningen. Als actie hebben we opgenomen dat de bestemmingsplanprocedure voor 1000 woningen aan het einde van de college periode gereed is. 

Voor gemeenten vormen de ‘ravijnjaren’ een financiële uitdaging. Het rijk komt onvoldoende over de brug met financiële middelen. De nieuwe voorjaarsnota 2025 van het rijk geeft enigszins verlichting vanaf 2026 doordat de opschalingskorting wordt geschrapt. Dit zal niet voldoende zijn om de tekorten te compenseren. Ook het nieuwe regeerakkoord biedt geen ander beeld. Zo blijkt dat de specifieke uitkeringen worden overgeheveld naar het algemene deel van het Gemeentefonds met een korting van 10%. 

Om op deze ontwikkelingen te anticiperen, heeft het college een Plan B uitgewerkt. Dit plan bevat een scenario voor een sluitende begroting voor de jaren 2025 en 2026. Het voorstel is om deze financiële oplossingsrichtingen in de Begroting 2025 te verwerken. Op basis van de huidige financiële cijfers en nieuwe ontwikkelingen, lijkt het onwaarschijnlijk om een sluitende begroting te presenteren zonder verwerking van Plan B. 

College van Burgemeester en Wethouders