Bij de ‘Uitgangspunten voor de begroting 2022’ en in de ‘Begroting 2022’ zijn een aantal onderzoeken aangekondigd. Dit betreft:
Onderwerp |
1. Voormalige gemeentewerf Van Helomaweg, verkopen pand |
2. Beperken van het aantal begraafplaatsen. Onderzoek naar tariefstelling. |
3. Heroverwegen BrinQ in relatie tot het ervaren kwaliteitsniveau |
4. Stoppen maatschappelijke initiatieven, verplichtingen in kaart brengen |
5. Andere invulling van het omgaan met het participatiebudget |
6. Onderzoek naar de doelmatigheid van sportaccommodaties |
7. Onderzoek naar uitbesteden werkzaamheden gemeentewerf en tractie |
8. Onderzoek naar de exploitatie van de voormalige school De Heidehoek |
9. Bibliotheek, plan van aanpak voor een onderzoek naar het aantal locaties |
We geven u een ‘update’ van de stand van zaken.
Voormalige basisschool in Darp
In het kader van de ombuigingen is de opdracht uitgezet om te onderzoeken of er mogelijk vastgoed afgestoten kan worden. Eén van deze onderzoeken was de voormalige basisschool in Darp. Dit onderzoek is verwerkt in de begroting vanaf 2023. In de tussentijd zijn er veel gesprekken gevoerd met inwoners van dorp en de dorpsgemeenschap in Darp. Dit heeft geleid tot het inzetten van procesbegeleiding om samen met de inwoners van Darp tot een toekomstplan te komen. Met deze onafhankelijke procesbegeleiding wordt er gewerkt aan een 'Nieuw Wij'. Dit bewustwordingstraject gaat uit van de kracht van de inwoners van het dorp. Dit wordt in het najaar 2022 gerealiseerd.
Dit betekent dat nu nog onduidelijk is welke invloed dit heeft op het (maatschappelijk) vastgoed in het dorp Darp. Het inboeken van een financieel voordeel was te voorbarig en wordt in de begroting 2023 gecorrigeerd.
Voormalige gemeentewerf Van Helomaweg
Het gebouw staat al langere tijd leeg (met tijdelijke verhuur). Er is een verkooptraject doorlopen, maar dit heeft uiteindelijk niet tot verkoop geleid. De ligging ten opzichte van de Toegangspoort Holtingerveld biedt misschien kansen, maar kan ook beperkend werken. Daarnaast wordt herontwikkeling beperkt door de aanwezige gasleiding en de bijbehorende veiligheidszone.
Er zijn in de afgelopen periode verschillende scenario’s verkend. Maar er moeten nog een aantal zaken nader worden uitgewerkt voordat een volgende stap gezet kan worden in het verkooptraject. Opbrengsten kunnen waarschijnlijk niet in 2022, maar in 2023 gerealiseerd worden.
2. Onderzoek naar de begraafplaatsen en de tariefstelling
Zoals aangekondigd in de Voorjaarsrapportage worden de uitkomsten van het onderzoek in het laatste kwartaal van 2021 verwacht. Door gebrek aan ambtelijke capaciteit door personeelswisselingen en gezien het precaire onderwerp wat een zorgvuldig proces nodig heeft, is de uitvoering van dit onderzoek doorgeschoven naar 2022.
3. Heroverwegen BrinQ
De bezuinigingen zijn opgenomen in de begroting 2022. Naar aanleiding van het rekenkameronderzoek zal er in 2022 gestart worden met het opstellen van een nieuw knoppenvoorstel.
4. Maatschappelijke en culturele initiatieven/waarderingssubsidie dorpsgemeenschappen/kleine initiatieven
De Raad heeft een amendement op dit punt ingediend bij het vaststellen van de begroting 2022. Daarmee is beoogde bezuiniging met € 50.000 structureel verlaagd. De resterende bezuiniging is opgenomen in de begroting 2022.
5. Andere invulling participatiebudget
Bij de vaststelling van de begroting 2022 is deze actie geschrapt.
6. Onderzoek doelmatigheid van sportaccommodaties
Doelmatige sportaccommodaties zijn accommodaties die goed gebruikt worden en voldoen aan de behoefte. Binnensportaccommodaties hebben een dubbele functie: voor bewegingsonderwijs en voor gebruik door sportverenigingen. Om ook in de toekomst aan de behoefte te kunnen voldoen is voor sporthal De Spronk in Vledder een toekomstanalyse uitgevoerd en voor de buitensport Havelte een haalbaarheidsonderzoek. Naar aanleiding van deze rapporten kan een besluit worden genomen over de toekomstbestendigheid. Doelmatigheid en sobere inrichting zijn hierbij randvoorwaarden. Op korte termijn is hier geen bezuiniging te realiseren.
7. Onderzoek naar uitbesteden werkzaamheden gemeentewerf en tractie
In 2020 heeft de gemeentelijke organisatie nagedacht over mogelijke bezuinigingen. Onderzoek naar mogelijke bezuinigingen op personeel, tractie en gebouwen bij de buitendienst zijn hiervan een vervolg. Dit is reeds aangekondigd in de Begroting 2021 en Voorjaarsrapportage 2021. Om te onderzoeken of er een bezuiniging kan plaats vinden, was het noodzakelijk inzichtelijk te brengen hoe de toekomst van de buitendienst eruit zou moeten zien. Welke werkzaamheden zien we voor de toekomst voor de buitendienst? Wat is de invloed van klimaatverandering op de werkzaamheden? Welke vraagstukken liggen er vanuit de samenleving? En hoe werkt de buitendienst samen? Geconcludeerd kan worden dat het mogelijk is om op onderdelen te bezuinigen bij de buitendienst. Daartegenover staan ook extra kosten voor het herstellen van de fte die bij de totstandkoming van het Beheer Buiten Ruimte is onttrokken aan de buitendienst. Begrotingstechnisch betekent dat een structurele uitzetting van de begroting van € 60.976 vanaf 2023.
8. Onderzoek naar de exploitatie van de voormalige school De Heidehoek
We verwachten u gedurende 2022 over de resultaten van het onderzoek te kunnen informeren.
9. Subsidies Scala, Bibliotheek en Welzijn MensenWerk (WMW)
Met de drie betrokken instellingen, te weten Scala, Biblionet Drenthe en stichting Welzijn MensenWerk is de afspraak gemaakt dat deze drie partners gezamenlijk komen met een plan van aanpak waarbij de bezuiniging ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.
Partijen hebben aangegeven om begin 2022 met een plan te komen over hoe u gezamenlijk efficiënter kan werken en daardoor 10% kan besparen. Op dit moment (medio mei) is nog geen plan ontvangen.
Is voordat de begroting 2023 door het college is vastgesteld geen plan ontvangen, of komen partijen er niet uit, wordt met ingang van 2023 het te bezuinigen bedrag naar rato gekort op alle drie de instellingen.