Inleiding op Voorjaarsrapportage

Voorwoord college

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

De afgelopen periode vroeg om flexibiliteit en heeft vele uitdagingen gekend. Het coronavirus beïnvloedde onze samenleving heeft ook zijn weerslag gehad op de gemeente Westerveld. Corona zal naar verwachting ook de komende jaren een blijvende invloed op onze maatschappij hebben. We kunnen met elkaar concluderen dat we ondanks deze uitzonderlijke situatie toch in staat zijn geweest om als gemeentebestuur en ambtelijke organisatie ons snel aan te passen waardoor de processen in algemene zin doorgang hebben kunnen vinden. 

Bij het opstellen van deze voorjaarsrapportage blijkt een nieuw, triest feit: de inval van Rusland in Oekraïne. Wij zijn verdrietig gestemd over het lot van de Oekraïners en de vluchtelingen die op dit moment het land moeten ontvluchten. 

We oriënteren ons op een manier om met de nieuwe realiteit om te gaan. Dit is een stevige uitdaging, maar biedt tegelijkertijd ook veel nieuwe kansen. Als bestuur hechten wij grote waarde aan onze relatie met inwoners, ondernemers, organisaties en alle andere betrokkenen. 

We staan met deze voorjaarsrapportage aan de vooravond van een nieuw coalitieakkoord. Deze rapportage is dan ook beleidsarm en biedt als basis voor het nieuwe college.

College van burgemeester en wethouders van Westerveld

1 Leeswijzer

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

We hebben ervoor gekozen om een beperkt aantal punten op hoofdlijnen te benoemen. We zijn graag bereid om met u als gemeenteraad van gedachten te wisselen over deze tussenstand.

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

In deze Voorjaarsrapportage geven we een tussenstand over 2022 en schetsen een aantal ontwikkelingen. 

In hoofdstuk 2 staan een aantal thema’s en nemen wij de gemeenteraad mee in ontwikkelingen binnen de gemeente per thema.
Hoofdstuk 3 geeft het financieel perspectief voor 2022 en volgende jaren. Het geeft inzicht in de budgetmutaties en de doorwerking daarvan. 
Hoofdstuk 4 geeft de kaderstelling als basis voor de begroting 2023-2026. 
Onder Programma's staan de financiële perspectief per programma. En er staat een overzicht van de financiële mutaties waarin  de volgende categorieën zijn verwerkt:

1. Raadsbesluiten
De raadsbesluiten omvatten de beslissingen die de gemeenteraad heeft genomen in de periode tussen de Najaarsrapportage 2021 en de Voorjaarsrapportage 2022 (tot 1 april 2022). 

2. Collegebesluiten
Onder de collegebesluiten vallen de beslissingen die in de periode tussen de Najaarsrapportage 2021 en de Voorjaarsrapportage 2022 zijn genomen (tot 1 april 2022).

3. Autonome ontwikkelingen
De autonome ontwikkelingen zijn ontwikkelingen die onontkoombaar zijn én die betrekking hebben op de taken van de gemeente of het uit te voeren beleid. Dit betekent dat de gemeente dient te anticiperen op de autonome ontwikkelingen die zich voordoen. 

4. Nieuw beleidsvoorstellen 
Dit zijn de beleidsvoorstellen die wij voorleggen aan de gemeenteraad voor besluitvorming. Het zijn de wensen, plannen en voorstellen voor nieuw beleid voor de komende jaren. 

5. Administratieve correcties
Dit betreft mutaties tussen programma’s en/of producten. Dit om de kredietbewaking te bevorderen door betere matching van budget met werkelijke baten en lasten. Ze zijn budgettair neutraal, behalve een administratieve correctie op de primitieve begroting 2022.

6. Investeringen
Dit zijn alle mutaties op de investeringen in de jaren 2022 tot en met 2026. Het betreft de kapitaallasten. De mutaties op de investeringen zijn verwerkt in het overzicht in de bijlage.

In de digitale versie van deze Voorjaarsrapportage zijn bovengenoemde categorieën niet langer zichtbaar, maar wordt de mutaties getoond op het financiële kenmerk (=FCL, grootboeknummer)

De Voorjaarsrapportage wordt afgesloten met het Vaststellingsblad.

Behandelschema

Terug naar navigatie - Behandelschema

•    23 juni 2022        Technische vragenronde voor gemeenteraadsleden
•    5 juli 2022        Behandeling Voorjaarsrapportage in de gemeenteraad 

2 Thema's

2.1 Inleiding

Terug naar navigatie - 2.1 Inleiding

Deze Voorjaarsrapportage laat de ontwikkelingen tot en met 1 april 2022 zien. Autonome ontwikkelingen. In deze Voorjaarsrapportage worden, in afwachting van het collegeakkoord, geen doelen benoemd voor 2022.

2.2 Missie en visie

Terug naar navigatie - 2.2 Missie en visie

We willen uitstralen en waarmaken dat iedereen ertoe doet, gehoord wordt en bijdraagt aan onze samenleving. Samen met de inwoners willen we zorgen voor een prettige, veilige en gezonde leefomgeving. Waar vrijheid ten koste gaat van veiligheid of gezondheid, willen we grenzen stellen. Maar bovenal willen we in hechte samenwerking en dialoog met bewoners en bedrijven zorgen voor een gemeente waar iedereen prettig woont en onderneemt en zich graag wil vestigen.

2.3 Bespreken stand van zaken voorgestelde onderwerpen

Terug naar navigatie - 2.3 Bespreken stand van zaken voorgestelde onderwerpen

Bij de ‘Uitgangspunten voor de begroting 2022’ en in de ‘Begroting 2022’ zijn een aantal onderzoeken aangekondigd. Dit betreft:

Onderwerp
1.  Voormalige gemeentewerf Van Helomaweg, verkopen pand
2. Beperken van het aantal begraafplaatsen. Onderzoek naar tariefstelling.
3. Heroverwegen BrinQ in relatie tot het ervaren kwaliteitsniveau
4. Stoppen maatschappelijke initiatieven, verplichtingen in kaart brengen
5. Andere invulling van het omgaan met het participatiebudget
6. Onderzoek naar de doelmatigheid van sportaccommodaties
7. Onderzoek naar uitbesteden werkzaamheden gemeentewerf en tractie
8. Onderzoek naar de exploitatie van de voormalige school De Heidehoek
9. Bibliotheek, plan van aanpak voor een onderzoek naar het aantal locaties

We geven u een ‘update’ van de stand van zaken.

Voormalige basisschool in Darp
In het kader van de ombuigingen is de opdracht uitgezet om te onderzoeken of er mogelijk vastgoed afgestoten kan worden. Eén van deze onderzoeken was de voormalige basisschool in Darp. Dit onderzoek is verwerkt in de begroting vanaf 2023. In de tussentijd zijn er veel gesprekken gevoerd met inwoners van dorp en de dorpsgemeenschap in Darp. Dit heeft geleid tot het inzetten van procesbegeleiding om samen met de inwoners van Darp tot een toekomstplan te komen. Met deze  onafhankelijke procesbegeleiding wordt er gewerkt aan een 'Nieuw Wij'. Dit bewustwordingstraject gaat uit van de kracht van de inwoners van het dorp. Dit wordt in het najaar 2022 gerealiseerd. 
Dit betekent dat nu nog onduidelijk is welke invloed dit heeft op het (maatschappelijk) vastgoed in het dorp Darp. Het inboeken van een financieel voordeel was te voorbarig en wordt in de begroting 2023 gecorrigeerd.

Voormalige gemeentewerf Van Helomaweg
Het gebouw staat al langere tijd leeg (met tijdelijke verhuur). Er is een verkooptraject doorlopen, maar dit heeft uiteindelijk niet tot verkoop geleid. De ligging ten opzichte van de Toegangspoort Holtingerveld biedt misschien kansen, maar kan ook beperkend werken. Daarnaast wordt herontwikkeling beperkt door de aanwezige gasleiding en de bijbehorende veiligheidszone. 
Er zijn in de afgelopen periode verschillende scenario’s verkend. Maar er moeten nog een aantal zaken nader worden uitgewerkt voordat een volgende stap gezet kan worden in het verkooptraject. Opbrengsten kunnen waarschijnlijk niet in 2022, maar in 2023 gerealiseerd worden.

2. Onderzoek naar de begraafplaatsen en de tariefstelling
Zoals aangekondigd in de Voorjaarsrapportage worden de uitkomsten van het onderzoek in het laatste kwartaal van 2021 verwacht. Door gebrek aan ambtelijke capaciteit door personeelswisselingen en gezien het precaire onderwerp wat een zorgvuldig proces nodig heeft, is de uitvoering van dit onderzoek doorgeschoven naar 2022.

3. Heroverwegen BrinQ
De bezuinigingen zijn opgenomen in de begroting 2022. Naar aanleiding van het rekenkameronderzoek zal er in 2022 gestart worden met het opstellen van een nieuw knoppenvoorstel. 

4. Maatschappelijke en culturele initiatieven/waarderingssubsidie dorpsgemeenschappen/kleine initiatieven
De Raad heeft een amendement op dit punt ingediend bij het vaststellen van de begroting 2022. Daarmee is beoogde bezuiniging met € 50.000 structureel verlaagd. De resterende bezuiniging is opgenomen in de begroting 2022. 

5. Andere invulling participatiebudget
Bij de vaststelling van de begroting 2022 is deze actie geschrapt.

6. Onderzoek doelmatigheid van sportaccommodaties
Doelmatige sportaccommodaties zijn accommodaties die goed gebruikt worden en voldoen aan de behoefte. Binnensportaccommodaties hebben een dubbele functie: voor bewegingsonderwijs en voor gebruik door sportverenigingen. Om ook in de toekomst aan de behoefte te kunnen voldoen is voor sporthal De Spronk in Vledder een toekomstanalyse uitgevoerd en voor de buitensport Havelte een haalbaarheidsonderzoek. Naar aanleiding van deze rapporten kan een besluit worden genomen over de toekomstbestendigheid. Doelmatigheid en sobere inrichting zijn hierbij randvoorwaarden. Op korte termijn is hier geen bezuiniging te realiseren. 

7. Onderzoek naar uitbesteden werkzaamheden gemeentewerf en tractie
In 2020 heeft de gemeentelijke organisatie nagedacht over mogelijke bezuinigingen. Onderzoek naar mogelijke bezuinigingen op personeel, tractie en gebouwen bij de buitendienst zijn hiervan een vervolg. Dit is reeds aangekondigd in de Begroting 2021 en Voorjaarsrapportage 2021. Om te onderzoeken of er een bezuiniging kan plaats vinden, was het noodzakelijk inzichtelijk te brengen hoe de toekomst van de buitendienst eruit zou moeten zien. Welke werkzaamheden zien we voor de toekomst voor de buitendienst? Wat is de invloed van klimaatverandering op de werkzaamheden? Welke vraagstukken liggen er vanuit de samenleving? En hoe werkt de buitendienst samen? Geconcludeerd kan worden dat het mogelijk is om op onderdelen te bezuinigen bij de buitendienst. Daartegenover staan ook extra kosten voor het herstellen van de fte die bij de totstandkoming van het Beheer Buiten Ruimte is onttrokken aan de buitendienst. Begrotingstechnisch betekent dat een structurele uitzetting van de begroting van € 60.976 vanaf 2023.

8. Onderzoek naar de exploitatie van de voormalige school De Heidehoek
We verwachten u gedurende 2022 over de resultaten van het onderzoek te kunnen informeren.

9. Subsidies Scala, Bibliotheek en Welzijn MensenWerk (WMW) 
Met de drie betrokken instellingen, te weten Scala, Biblionet Drenthe en stichting Welzijn MensenWerk is de afspraak gemaakt dat deze drie partners gezamenlijk komen met een plan van aanpak waarbij de bezuiniging ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. 
Partijen hebben aangegeven om begin 2022 met een plan te komen over hoe u gezamenlijk efficiënter kan werken en daardoor 10% kan besparen. Op dit moment (medio mei) is nog geen plan ontvangen.
Is voordat de begroting 2023 door het college is vastgesteld geen plan ontvangen, of komen partijen er niet uit, wordt met ingang van 2023 het te bezuinigen bedrag naar rato gekort op alle drie de instellingen.

2.4 Algemene uitkering

Terug naar navigatie - 2.4 Algemene uitkering

Op 11 januari 2022 heeft u een informatiebrief ontvangen over de Decembercirculaire 2021, de uitkomsten zijn conform de brief verwerkt in de Voorjaarsrapportage.
De Maartbrief geeft inzicht in de herverdeling van het gemeentefonds per 2023 en de eenmalige energietoeslag voor huishoudens in 2022. Zie verder 4.1 onder ad.1. Over de meicirculaire wordt u separaat geïnformeerd via een raadsbrief.

2.5 Actualisatie kapitaallasten

Terug naar navigatie - 2.5 Actualisatie kapitaallasten

Bij de het voorstel overhevelen kredieten (december 2021) en (definitief geworden) bij de vaststelling van de Jaarrekening 2021 zijn investeringen doorgeschoven naar 2022. Het gevolg van deze verschuiving is dat de afschrijvingen een jaar later zullen ingaan en dat de rente berekening over een lagere aanschafwaarde per 1 januari 2022 is.
Dit betreft bijvoorbeeld de geraamde investeringen van vervanging van rioleringen. Er wordt € 278.687doorgeschoven naar 2022. (zie pag. 48 Jaarrekening 2021). De afschrijving in programma 7 neemt toe met hetzelfde bedrag. Alleen voor riolering staat tegenover deze afschrijvingen een (mutatie) vrijval uit de voorzieningen.
Zo wordt voor vervanging en reconstructie wegen € 2.414.947 aan investeringen doorgeschoven naar 2022.

2.6 Actualisatie DMJOP

Terug naar navigatie - 2.6 Actualisatie DMJOP

Eind vorig jaar is in uw raad de meerjaren onderhoudsprogramma voor de gemeentelijke bebouwen vastgesteld. Verduurzaming heeft nu ook een plek gekregen in het onderhoud. Het vastgestelde programma wordt verwerkt in deze Voorjaarsrapportage. Begin dit jaar is reeds gebleken dat de actualisatie niet volledig is geweest, gedurende 2022 zal een bijstelling van het DMJOP worden voorgelegd ter goedkeuring.

2.7 Wegenonderhoud

Terug naar navigatie - 2.7 Wegenonderhoud

In 2022 wordt het beheerplan voor wegenonderhoud geactualiseerd. De actualisatie is periodiek om de twee jaar. De laatste keer dat dit gebeurde is in 2019. Het geactualiseerde beheerplan zal in 2022 worden aangeboden ter vaststelling. Naar aanleiding van de actualisatie worden de dotaties voor de voorziening bijgesteld in de Begroting 2023. Daarnaast is in het financieel perspectief nog geen rekening gehouden met de prijsindexering voor het beheerplan voor wegenonderhoud.

2.8 Kunstwerken

Terug naar navigatie - 2.8 Kunstwerken

Naar aanleiding van de periodieke inspectieronde is bij een aantal bruggen in onze gemeente is geconstateerd dat er dringend onderhoud is. De brug 'n Achterenkamp bij Lheebroek is afgekeurd en zal in 2022 vervangen moeten worden. Het krediet (€400.000) dat hiervoor nodig is wordt in deze Voorjaarsrapportage aangevraagd. In samenwerking met Defensie is een noodbrug geplaatst. Voor zeven andere bruggen is onderzoek een onderzoek gestart naar de staat van onderhoud. Daarnaast zijn er aan de brug in de Dieverseweg extra betonreparaties nodig. In deze tussenrapportage worden de kosten voor het onderzoek (€ 30.000) en de extra reparatiekosten (€ 10.000) aangevraagd. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek en eventuele financiële consequenties worden in een separaat voorstel aan u ter besluitvorming voorgelegd.

2.9 Klimaat

Terug naar navigatie - 2.9 Klimaat

Bij de vaststelling Uitvoeringsagenda Duurzaamheid en actualisatie van het duurzaamheidsbeleid 'Samenwerken aan Duurzaamheid' zal naar aanleiding van het Klimaatakkoord, ook een raming van werkzaamheden worden opgenomen. Daarbij zal de raad worden gevraagd een besluit te nemen over de financiële consequenties hierover. De Transitievisie Warmte wordt in 2022 vastgesteld. Voor de uitvoering hiervan zullen extra middelen nodig zijn, dit zal worden aangevraagd bij vaststelling van de Transitievisie Warmte. Om die reden zijn de aanvullende middelen niet opgenomen in de Voorjaarsrapportage 2022. De verwachting is dat de kosten (of een deel daarvan) gedekt worden door bijdrage uit het Nationaal Klimaatakkoord. Vanuit het Nationaal Klimaatakkoord staan wij voor nieuwe opgaven. 

2.10 Watertakenplan

Terug naar navigatie - 2.10 Watertakenplan

In het samenwerkingsverband van vijf gemeenten (waaronder Westerveld), Fluvius, wordt in 2022 een geactualiseerd watertakenplan opgesteld. Om aan te sluiten bij de doelstellingen vanuit de RAS, is de looptijd van het huidige Watertakenplan 2016-2021 verlengd tot 1 januari 2023.

2.11 Vluchtelingen en oorlog in Oekraïne

Terug naar navigatie - 2.11 Vluchtelingen en oorlog in Oekraïne

Het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne is in gang gezet. De doelstelling voor onze gemeente is om 80 vluchtelingen op te vangen. Momenteel worden er ongeveer 40 vluchtelingen opgevangen binnen onze gemeente. De vergoeding vanuit het Rijk voor elke gerealiseerde opvangplek bedraagt € 700. De opvang van deze vluchtelingen is nog niet financieel verwerkt in de Voorjaarsrapportage. We verwachten nadere informatie in de meicirculaire. 

2.12 Omgevingswet

Terug naar navigatie - 2.12 Omgevingswet

De invoering van de omgevingswet is voorzien op 1 januari 2023. Binnen het regeerakkoord van Rutte IV is € 150 miljoen extra beschikbaar om gemeenten te compenseren voor de invoering van de wet. Deze compensatie verwachten we in de meicirculaire 2022. De omgevingsvisie voor de gemeente Westerveld is op 1 februari 2022 vastgesteld. Het projectteam binnen onze organisatie ontwikkelt de beleidsinstrumenten die de omgevingswet met zich mee brengt. 

2.13 Woonvisie

Terug naar navigatie - 2.13 Woonvisie

Voor de gemeente Westerveld is woningbouw één van de belangrijkste speerpunten voor de komende jaren. Wij hebben op dit moment circa 450 woningen in de planning tot 2030. Deze planning varieert van concreet (harde plancapaciteit) tot ‘plannen in de pijplijn’ (zachte plancapaciteit). De verwachting is dat deze ambitie wordt opgehoogd naar 1000 woningen in komende 8 tot 10 jaar. 
Met een addendum voor de Woonvisie en een meerjarig uitvoeringsprogramma gaan wij de plannen voor de komende jaren concreet maken. Verschillende typen onderzoek zullen gedaan moeten worden (o.a. juridisch, natuurwetgeving, milieu etc.), stedenbouwkundige verkenningen en mogelijke experimenten. Het addendum zal in de 2e helft van 2022 worden afgerond. Bij de jaarrekening 2021 is een reserve gevormd die ingezet kan worden om het geactualiseerde beleid uit te voeren.

3 Financiële perspectief

3.1 Structureel perspectief 2022 en meerjarig

Terug naar navigatie - 3.1 Structureel perspectief 2022 en meerjarig

Het financieel perspectief voor 2022 en verder wordt op basis van de ontwikkelingen uit de Voorjaarsrapportage en de verwachtingen voor 2023 en verder, in hoofdstuk 4 uitgewerkt. Hoofdstuk 3 gaat in op het financieel perspectief tot en met 2026 met de ontwikkelingen van de Voorjaarsrapportage als uitgangspunt.  Het structureel financiële perspectief is geactualiseerd op basis van ontwikkelingen. 

Structureel kader 2022-2026 (bedragen x € 1.000) 2022 2023 2024 2025 2026
Uitkomsten begroting 2022 357 89 263 551 551
Amendement 9 november 2021 -156 - - - -100
Gewijzigde begroting 2022 201 89 263 551 451
Ontwikkelingen voorjaarsrapportage          
- administratieve correcties 561 548 553 553 553
- autonomen ontwikkelingen 258 -6 -8 -7 1.770
- college besluiten -111 -79 -73 -87 -93
- nieuwe beleidsvoorstellen -275 -150 -110 -110 -110
- investeringen (kapitaallasten) - 1 -15 -17 -1.368
- raadsbesluiten -553 -541 -545 -546 -546
Subtotaal mutatie ontwikkelingen -120 -227 -198 -214 206
           
Resultaten op bassi van ontwikkelingen 81 -138 65 237 657

Bovenstaand saldo betreft de uitkomsten van de Voorjaarsrapportage 2022. Het zijn de uitkomsten van ontwikkelingen in de eerste maanden en uitzettingen door autonoom beleid, collegebesluiten, nieuwe beleidsvoorstellen en raadsbesluiten. Deze ontwikkelingen zijn van invloed op 2022 en de volgende jaren. 

Het financiële perspectief is samenvattend voor het jaar 2023 negatief. In hoofdstuk 4 worden verwachtingen voor 2023 en verder uiteengezet. Dit vormt de basis voor het opstellen van de begroting 2023 t/m 2026.

 

Wijzigingen begroting 2022

Terug naar navigatie - Wijzigingen begroting 2022

De mutaties 2022 betreffend de mutaties in deze Voorjaarsrapportage inclusief de verwerking van het Amendement op de begroting 2022 van 9 november 2021.

Bedragen x €1.000
Programma Begroting 2022 Budgetoverh. 2021 Gerapporteerd saldo 2022 Mutaties 2022 Gewijz.Begr. Voorjaar.2022
Lasten
0. Bestuur en ondersteuning 2.141 11 2.152 50 2.202
1. Veiligheid 1.587 0 1.587 -3 1.584
2. Verkeer, vervoer en waterstaat 3.681 0 3.681 -107 3.574
3. Economie 1.830 312 2.142 82 2.224
4. Onderwijs 1.516 0 1.516 33 1.549
5. Sport, cultuur en recreatie 4.295 140 4.435 281 4.716
6. Sociaal domein 21.563 402 21.965 512 22.478
7. Volksgezondheid en milieu 5.766 170 5.935 -20 5.916
8. VHROSV 4.315 350 4.665 2.502 7.167
Totaal Lasten 46.693 1.385 48.078 3.331 51.409
Baten
0. Bestuur en ondersteuning 354 0 354 0 354
1. Veiligheid 15 0 15 0 15
2. Verkeer, vervoer en waterstaat 334 0 334 0 334
3. Economie 2.512 0 2.512 19 2.531
4. Onderwijs 194 0 194 0 194
5. Sport, cultuur en recreatie 269 0 269 50 319
6. Sociaal domein 3.796 55 3.851 586 4.437
7. Volksgezondheid en milieu 5.095 0 5.095 0 5.095
8. VHROSV 2.814 0 2.814 2.453 5.267
Totaal Baten 15.384 55 15.440 3.108 18.548

Overhead, VpB en onvoorzien

Terug naar navigatie - Overhead, VpB en onvoorzien

0.4 betreft overhead, 0.8 betreft onvoorzien. VpB wordt niet begroot en is derhalve 0.

Bedragen x €1.000
Overige programma onderdelen Begroting 2022 Budgetoverh. 2021 Gerapporteerd saldo 2022 Mutaties 2022 Gewijz.Begr. Voorjaar.2022
0.4 Overhead
Lasten 9.914 76 9.991 710 10.700
Baten 66 0 66 0 66
Totaal 0.4 Overhead -9.848 -76 -9.925 -710 -10.635
0.8 Overige baten en lasten
Lasten 20 0 20 0 20

Algemene dekkingsmiddelen

Terug naar navigatie - Algemene dekkingsmiddelen
Bedragen x €1.000
Algemene dekkingsmiddelen Begroting 2022 Budgetoverh. 2021 Gerapporteerd saldo 2022 Mutaties 2022 Gewijz.Begr. Voorjaar.2022
Lasten 402 0 402 82 485
Baten 41.285 0 41.285 206 41.491

Saldo baten en lasten

Terug naar navigatie - Saldo baten en lasten

Bovenstaande tabellen geven samen als uitkomst onderstaand saldo van baten en lasten voor mutaties reserves.

Bedragen x €1.000
Saldo baten en lasten Begroting 2022 Budgetoverh. 2021 Gerapporteerd saldo 2022 Mutaties 2022 Gewijz.Begr. Voorjaar.2022
Lasten 57.030 1.461 58.491 4.123 62.614
Baten 56.735 55 56.791 3.314 60.105

Mutatie bestemmingsreserve

Terug naar navigatie - Mutatie bestemmingsreserve
Bedragen x €1.000
Mutaties in reserves Begroting 2022 Budgetoverh. 2021 Gerapporteerd saldo 2022 Mutaties 2022 Gewijz.Begr. Voorjaar.2022
Onttrekkingen 677 1.406 2.082 533 2.615
Stortingen 25 0 25 0 25

Resultaat Voorjaarsrapportage 2022

Terug naar navigatie - Resultaat Voorjaarsrapportage 2022

Het saldo van beten en lasten en het saldo mutatie bestemmingsreserves geeft het totaal begrote resultaat voor 2022 in deze Voorjaarsrapportage.

Bedragen x €1.000
Resultaat Voorjaarsrapportage 2022 Begroting 2022 Budgetoverh. 2021 Gerapporteerd saldo 2022 Mutaties 2022 Gewijz.Begr. Voorjaar.2022
Stortingen 357 0 357 -277 80

4 Verwachtingen voor 2023 en verder

Samenvatting

Terug naar navigatie - Samenvatting

De gemeenteraad geeft, door het stellen van de kaders voor de begroting 2023 en de komende jaren, richting aan het beleid van gemeente Westerveld. In dit hoofdstuk staan de verwachtingen die  de gehele begroting raken ofwel waarvan de financiële impact tijdens het opstellen van de begroting nog zou kunnen wijzigen. In de onderstaande tabel zijn de verwachtingen voor 2023 en verder weergegeven.

Onderdeel 2023 2024 2025 2026
1. Algemene uitkeringen 1.225.807 2.274.802 2.895.882 1.310.374
2. Gemeenschappelijke regelingen -271.000 -206.000 -210.000 -150.000
3. Inflatie -350.000 -350.000 -350.000 -350.000
4. Personele lasten - -493.308 -493.308 -493.308
5. Lokale heffingen 230.000 233.000 233.000 233.000
Totaal kaderstellingen 834.807 1.458.494 2.075.574 550.066

 

Ad 1: Algemene uitkering gemeentefonds

Terug naar navigatie - Ad 1: Algemene uitkering gemeentefonds

In relatie tot de Algemene uitkering uit het Gemeentefonds zijn er per jaar drie bijstellingen die plaatsvinden in de mei-, september-, en decembercirculaire. Conform afspraak wordt de begroting gebaseerd op de septembercirculaire. De effecten van de daaropvolgende decembercirculaire worden rechtstreeks verwerkt in het resultaat. Dit jaar is er een maartbrief gekomen met daarin de verwachtingen voor de herverdeling van het Gemeentefonds. De uitkomsten van de meicirculaire zijn bij het opstellen van deze rapportage nog niet bekend en niet verwerkt in deze Voorjaarsrapportage. Wij informeren u daarover in aparte raadsbrief.

Ad 2: Gemeenschappelijke regelingen

Terug naar navigatie - Ad 2: Gemeenschappelijke regelingen

De conceptbegrotingen en jaarrekeningen van de gemeenschappelijke regelingen worden, ter bespreking in de vergaderingen van 7, 14 en/of 28 juni 2022, aan de commissie voorgelegd. Op basis daarvan worden de gemeentelijke bijdragen voor de uitvoering van de gemeenschappelijke regelingen opgenomen in de begroting 2023. Gemeenschappelijke regelingen waarvan de conceptbegroting al binnen is, zijn in de kaderstelling verwerkt. 

Gemeenschappelijke regeling 2023 2024 2025 2026
Reestmond 302.000 294.000 285.000 343.000
Veiligheidsregio Drenthe (VRD) 37.000 58.000 79.000 125.000
GGD Drenthe -79.000 -51.000 -59.000 -84.000
RUD -151.000 -124.000 -130.000 -148.000
Recreatieschap Drenthe - -3.000 -5.000 -5.000
SSC-ONS -380.000 -380.000 -380.000 -380.000
Publiek vervoer - - - -1.000
Totaal gemeenschappelijke regelingen -271.000 -206.000 -210.000 -150.000

 

Ad 3: Inflatie en HICP

Terug naar navigatie - Ad 3: Inflatie en HICP

Voor de geraamde bedragen in de begroting 2022 wordt een prijsaanpassing in verband met de inflatie toegepast. De inflatie van het consumentenprijs-indexcijfer (hierna HICP) op basis van CEP maart 2022 is als volgt:

HICP maart 2022 2023 2024 2025 2026
Inflatie 102,20% 102,20% 102,20% 102,20%

Normaal passen we op een deel van de budgetten een indexatie toe voor inflatie. Een aantal budgetten zijn ‘niet indexgevoelig’ en vormen een uitzondering hierop:

  • de budgetten die beschikbaar zijn gesteld voor het Sociaal domein;
  • groot onderhoud van wegen en gebouwen;
  • subsidies en bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen.

Deze budgetten komen op een andere wijze tot stand. Zo worden de lasten voor de gemeenschappelijke regelingen gebaseerd op de begrotingen van de GR.

In de Voorjaarsrapportage 2022 kan op basis van een inflatie van 3,5% een bedrag van circa € 350.000 worden berekend voor 2023. De indexatie is iets hoger dan de 2,2% volgens de raming van het CPB. In deze kaderstelling kiezen we ervoor om een iets hogere indexatie op het indexgevoelige budget toe te passen vanwege het niet toepassen van indexatie in de voorgaande jaren. Ook voor de latere jaren passen we een inflatiecorrectie toe.

Ad 4:Personeelslasten

Terug naar navigatie - Ad 4:Personeelslasten

De indexatie van 2022 is met een extra last verwerkt in begroting 2022. De doorwerking van cao 2022 (0,6%) is ook structureel verwerkt in de cijfers van 2023.

De huidige cao’s voor de gemeentelijke sector, de Cao Gemeenten en de Cao SGO, lopen tot 2024, dan wordt er een nieuwe Cao afgesloten. We verwachten een stijging van 4,0% op basis van de huidige inflatie en de resultaten uit de afgesloten cao's. In de begroting is nog een stelpost (ca. € 45.000)beschikbaar. Deze wordt ingezet om de stijging op te vangen in 2024 en verder.

Personeelslasten 2023 2024 2025 2026
Index op basis van Cao (schatting) 0,6% 4,0% 4,0% 4,0%
         
Index t.o.v. 2022 100,0% 104,0% 104,0% 104,0%
Jaarlijks index 100,0% 104,0% 100,0% 100,0%
Benodigde ruimte voor indexatie lonen - --493.308 --493.308 --493.308

Ad 5: Lokale heffingen

Terug naar navigatie - Ad 5: Lokale heffingen

T68.000Ontwikkeling lokale heffingen door inflatiecorrectie.

Lokale heffingen 2023 2024 2025 2026
Belastingen        
Onroerende zaakbelasting (eigenaren woningen) 68.000 68.000 68.000 68.000
Onroerende zaakbelasting (gebruikers niet-woningen) 8.000 9.000 9.000 9.000
Onroerende zaakbelasting (eigenaren niet-woningen) 17.000 17.000 17.000 17.000
Toeristenbelasting - - - -
Forensenbelasting 22.000 22.000 22.000 22.000
Heffingen        
Rioolheffing 47.000 49.000 49.000 49.000
Afvalstoffen en reinigingsrecht 52.000 52.000 52.000 52.000
Leges        
Leges burgerzaken - - - -
Leges markten - - - -
Leges lijkbezorgingsrechten 5.000 5.000 5.000 5.000
Leges bestemmingsplannen - - - -
Leges vergunningen 11.000 11.000 11.000 11.000
Totaal lokale heffingen 230.000 233.000 233.000 233.000

Belastingen

OZB

De OZB wordt jaarlijks trendmatig met tenminste een inflatiecorrectie verhoogd.

Toeristenbelasting

Voor het jaar 2023 wordt de inflatie op basis van het HICP van maart 2022 berekend.

Forensenbelasting

Voor het jaar 2023 wordt de inflatie op basis van het HICP van maart 2022 berekend.

Heffingen

Voor het jaar 2023 wordt de inflatie op basis van het HICP van maart 2022 berekend.

Leges

 Burgerzaken

Kostendekkende tarieven voor alle leges van burgerzaken is niet mogelijk omdat een aantal wettelijk gemaximaliseerd is. Wij gaan voor de leges die wettelijk gemaximaliseerd zijn, net als voorgaande jaren de vastgestelde maximale tarieven volgen.

De leges voor de bestemmingsplannen, vergunningen, markten en lijkbezorgingsrechten zijn niet kostendekkend. Om kostendekkende tarieven te kunnen hanteren dienen de leges ruim boven het marktconforme tarief te stijgen. Dit is een onwenselijke situatie. De tarieven voor de leges worden daarom net als voorgaande jaren met een inflatiecorrectie op basis van het HICP van maart 2022 verhoogd. Leges voor bestemmingsplannen en markten worden niet geïndexeerd. Dit omdat de opbrengst gering is en daarnaast voor de bestemmingsplannen met de omgevingswet een andere systematiek gevolgd zal gaan worden.

De indexatie wordt verwerkt in de begrotingsposten, onder baten, van de diverse programma’s.

4.2 Samenvatting financieel perspectief incl. verwachtingen

Terug naar navigatie - 4.2 Samenvatting financieel perspectief incl. verwachtingen

Het verwachte meerjarensaldo bestaat uit het saldo financieel perspectief 2022 en verder (uit hoofdstuk 3), vermeerderd met de kaderstelling 2023-2026 (uit paragraaf 4.2)

Meerjarenraming (bedragen x € 1.000) 2023 2024 2025 2026
Uitkomsten Voorjaarsrapportage 2022 -138 65 337 657
Verwachtingen 2023 t/m 2026 835 1.458 2.076 550
Bezuinigingen - - - -
Totaal verwacht financieel perspectief 697 1.523 2.413 1.207

De ontwikkelingen uit de kaderstelling zijn positief. Met dien ten verstande dat hierin geen rekening is gehouden met de indexering voor onderhoudsprogramma’s, eventuele bijstelling van dotaties voor wegenonderhoud, actualisatie van het onderhoudsprogramma kunstwerken en de bijstelling van het DMJOP. En op het moment van schrijven is de uitkomst van de meicirculaire nog niet bekend. Dit alles krijgt een plek in de begroting 2023. Afhankelijk van uitkomsten van vorenstaande kijken we als college wat nog nodig is om de begroting meerjarig sluitend te krijgen

Daarbij denken we aan een aantal opties, die worden nader uitgewerkt in de begroting 2023. Te denken valt aan het volgende:

Optie 1: Budgetsubsidies Sociaal Cultureel Werk

Het  opnieuw opleggen van een eerder voorgestelde taakstelling aan  WMW, Scala en de bibliotheek. Zie thema's 2.3 onder punt 9.

Optie 2: Zandwegen

Het terugbrengen van het aantal wegvakken met een asfaltlaag  kan in een verlaging van het structurele onderhoudsbudget voor wegenonderhoud resulteren. Een grondige inventarisatie kan hier behulpzaam zijn om wegen in kaart te brengen die eventueel in aanmerking komen.

Optie 3: OZB verhoging

Het verhogen van de onroerende zaakbelasting heeft een positief effect op de batenkant van de begroting. Een structurele verhoging van deze baten in de begroting vangt een structurele lastenstijging op.

Optie 4: Opgesomde mogelijkheden in het overdrachtsdocument

In het overdrachtsdocument is een inventarisatie opgenomen van mogelijke bijstellingen in de begroting.

Optie 5: Ontwikkeling van grondexploitaties

De ontwikkeling van een woonvisie in combinatie met actief grondbeleid kan zorgen voor een positieve ontwikkeling van baten in de begroting.

Optie 6: Gerichte ombuigingen

Binnen het takenpakket van de gemeente Westerveld, kan worden bekeken of een er een keuze is om dingen niet of op een lager ambitieniveau. Hieruit volgen gerichte ombuigingen. We geven de voorkeur aan gerichte ombuigingen ten opzichte van een bezuiniging volgens de kaasschaafmethode.