Inleiding Kadernota

Leeswijzer

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Binnen de gewijzigde P&C cyclus is de Kadernota het startpunt van een nieuwe begrotingscyclus. De Kadernota heeft betrekking op het nieuwe boekjaar 2024  en is bedoeld om perspectief en kaderstelling te bieden voor de Begroting 2024. 

We verwerken het volgende in de Kadernota:
• Verwachtingen voor komend jaar (o.a. inflatie, cao ontwikkeling, formatiewensen)
• Ontwikkeling kosten gemeenschappelijke regelingen en lokale lasten (heffingen)
• Actuele thema’s en dilemma’s
• Nieuwe beleidsvoornemens (acties)

Bij de behandeling van de Kadernota in de raad vinden de algemene beschouwingen plaats die richting geven aan het beleid. 

Per programma zijn de doelen uit het coalitieakkoord opgenomen en zijn voorstellen nieuw beleid, aanvullende voorstellen (geen wettelijke verplichting), investeringen en raadsbesluiten gepresenteerd. Acties zijn waar nodig aangescherpt en aan nieuwe beleidsvoorstellen zijn nieuwe acties gekoppeld, die 1-op-1 worden opgenomen in de Begroting 2024. Na vaststelling van de Kadernota zullen in de Begroting 2024 geen nieuwe acties meer worden opgenomen.

 

Voorwoord College

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

Voor u ligt de Kadernota 2023. Voor ons als college is deze Kadernota van groot belang omdat we hierin de belangrijkste beleidskaders voor de komende periode beschrijven. In dit voorwoord nemen we u mee in een aantal grote thema’s die komende jaren actueel zijn. 

We gaan aan de slag met het Integraal huisvestingsplan onderwijs (IHP). Het IHP is een langetermijnvisie voor onderwijshuisvesting en wordt opgesteld door schoolbesturen en gemeente. In het IHP staan verwachtingen rondom groei, krimp, onderwijsconcepten, samenwerking met partners (bijvoorbeeld kinderopvang) en wordt ingespeeld op de noodzaak om te verduurzamen.

We stellen een visie op voor het maatschappelijk vastgoed om tot een afwegingskader te komen voor onze maatschappelijke voorzieningen. In het coalitieakkoord zijn vijf locaties voor sport- en maatschappelijke voorzieningen aangegeven die prioriteit hebben. Uitgangspunt hiervoor is maatwerk, het is wenselijk om dit maatwerk in een goed afwegingskader te kunnen plaatsen.

We willen een visie opstellen voor vrijetijdseconomie. Dit betekent dat we inzicht willen hebben in hoe recreatie en toerisme gebiedseigen en duurzaam kan groeien, in relatie tot andere ontwikkelingen en opgaven op het gebied van klimaat, energie, duurzaamheid en woningbouw.

Zoals uit de thema’s hierboven is af te leiden, staan veel opgaven in een bredere maatschappelijk context - bijvoorbeeld de ontwikkeling bij de Johannes Postkazerne - waarbij (internationale) verplichtingen op het gebied van natuur, klimaat (zoals de stikstofdiscussie) en water leidend zijn. Dit zal van invloed zijn op de werkzaamheden in het ruimtelijke en het sociale domein. We zetten ons - in samenwerking met andere  gemeenten en overheden  - in om een goede balans te vinden tussen leefbaarheid, duurzame economische ontwikkeling en natuurwaarden in Westerveld.

Tenslotte is de Kadernota het startpunt van een nieuwe - en herziene - begrotingscyclus en het moment van algemene beschouwingen op het voorgestelde nieuwe beleid. Het beleid waarmee wij, als college, verder bouwen aan de toekomst van Westerveld.

College van Burgemeester en Wethouders